Nyheter

Nyss uppackat. Skålar av kokosnöt från Vietnam. De främst i bild med vackert mönster och de i bakre delen är enfärgade. #Världsbutiken Örebro Fair Trade

Bild av skyltfönstret just nu

Just nu i vårt skyltfönster; färgglada sjalar, smycken som konsthantverk och en stor härlig Bolgakorg i svart. Användbar på utflykter, torghandel mm. Vi har öppet onsdag, torsdag fredag 12-18. Välkommen in och botanisera bland våra kryddor, The och kaffe, choklad.
Fair Trade är juste, solidariskt, kvalitet.#Världsbutiken Örebro Fair Trade

Såser och burkar med chutney

Höstkampanj på smakrika såser eller chutney & söta marmelader producerade av kvinnorna på Eswatini Kitchen i Swaziland. Ett företag som följer World Fair Trade Organisations principer för rättvis handel. Välkommen in #Världsbutiken Örebro Fair Trade

Leksaker från ett kvinnokooperativ i Sri Lanka, Lanka Kade,  finns nu i butiken. Kom in och se!
#Världsbutiken Örebro Fair Trade.

Produkter av paranötter

Nu äntligen är paranötterna här igen.  Mångfaldiga. Upplysning och fakta om dem finns i butiken.
#Världsbutiken Örebro fairtrade

Smaka på vår nya choklad från Ecuador. Pacarichokladen är tillverkad av kakaon Arriba Nacional; en av världens äldsta kakaosorter, som bara finns i Ecuador.
Chokladen, som är biodamiskt och ekologiskt odlad produceras, förädlas och förpackas i Ecuador. Det skapar arbetstillfällen och intäkter till landet. PACARI betyder Natur.
Välkommen in och prova!
# Världsbutiken Örebro fairtrade.

mäsigfigurer - kvinnor

Starka kvinnor i mässing från Burkina Faso. Återbruk. Av ett konstnärskollektiv; konstnären heter Patrice Balma. Vi har fått in nya figurer! Kom in och se! #Världsbutiken Örebro Fairtrade

Nyheter för hösten: Barnarmband/hårsnoddar och feer i tovad ull från Nepal och handgjord tvål i påse från Thailand.

röd keramikskål från sydafrika

Keramikskålar från Sydafrika. Vi har fyllt på med nya hantverk, bolgakorgar, kaffe, choklad, smycken m.m och alla produkter garanterar 10 principer för Fairtrade. Enl. World Fair Trade Organisation ( WFTO ). Välkommen in!
#Världsbutiken Örebro fairtrade

Filtunderlägg

Friends Handicraft från Nepal. Kvinnogruppen består av 100 kvinnor. Tillsammans har man skapat flera arbetstillfällen och man stödjer missgynnade, sårbara, stigmatiserade och socialt utestängda kvinnor i och omkring de avlägsna områdena runt Kathmandu, Nepal. Gruppen ger dessa kvinnor alla de kunskaper och färdigheter som behövs för att skapa underbara filtprodukter som dessa underlägg.
#Världsbutiken Örebro Fairtrade

En espresso med intensiv smak med eftersmak av kakao och bränt socker. Ekologiskt och fairtrade! #varldsbutikenorebro

Sjalar och smycken

Sjalar från norra Indien; Agra där hantverkskollektivet hjälper upp flera sociala projekt inom bl.a kost och hälsa.Underbara täljstensfigurer och hjärtan passande för en särskild dag, kanske 14 februari. Täljstensfigurerna kommer från Kenya.
På väggen hänger väggur från Colombia. Färgsprakande.
#Världsbutiken Örebro fairtrade

Täljstensfigurer i olika former med ursprungsland Kenya. Certifierade enl WFTO produktmärkning.
#Världsbutiken Örebro fairtrade

Divine goes organic! Nya sorter. Mörk ekologisk choklad av Sao Tome’ kakao.
Kom in och prova!
#Världsbutiken Örebro   #fairtrade

Fina korgar tillverkade av rottingrör,  kommer från Bangladesh.#varldsbutikenorebro fairtrade

Nya smaker på choklad! Kom in och smaka på vår omtyckta choklad från The House of Fair Trade.
#varldsbutikenorebro  fairtrade

Ny sändning Bolgakorgar från Ghana finns nu i butiken! Handflätade av elefantgräs av kvinnor som  därigenom får möjlighet till egen försörjning. #världsbutikenörebro fairtrade

Påfyllt med gummidjur, pussel och bilar mm från Sri Lanka. Gummi och trä från planterade gummiträd, miljöcertifierad avverkning, giftfria färger, fairtrade, #världsbutikenörebro

Sjalar och halsband

Nytt: Sidensjalar från Indien
Smycken från Ghana, Indien. Korgar från Vietnam, Tanzania bl.a .

chokladkakaor

Mörk choklad, extra mörk 70% och 85%, extra guld av Mascao choklad. Världens första Fair Trade choklad. Tillverkad av finaste kakao, Crillobönor från Cooperativet El Ceibo i Bolivia. Innehåller råsocker Mascobado från småbondeorganisationen Alter Trade på Filippinerna. Genom Fair Trade garanteras bönderna bra betalt för sina produkter och har fått förbättrade levnadsvillkor. north&south fairtrade.#varldsbutikenorebrofairtrade.

 
Mangovinäger och mangochutney

Prova de här produkterna till smaksättning i sallader, marinader eller som sås och dip. Mango vinäger; en frisk och god smak . Mango chutney; god pikant och fruktig smak. Gott i en kycklinggryta med curry. Från PREDA på Filippinerna.
PREDA är en organisation som är känd för sitt arbete bland utsatta barn. För att lindra och minska fattigdomen ger Preda microkrediter och har tagit initiativ till att köpa mango från småbönder till Fair Trade pris. Hela marknaden har tvingats följa efter och tusentals småbönder har därefter fått det bättre. North&South Fairtrade#varldsbutikenorebrofairtrade

Torkad mango

Torkad mango, sockerfri. Från North & South Fairtrade. Mango Carabau. Mangon kallas Filippinernas söta stolthet. Smaken är frisk och sötsyrlig, helt enkelt jättegod. Du stöder småbönderna på Filippinerna och PREDA ger högre betalt och leder till en förbättring av levnadsvillkor för dessa människor. #varldsbutikenorebroFairtrade

 
Askar i många färger från Hammershus.

Påfyllt med nya färger av de bästsäljande läderaskarna från Hammershus.

Tre flaskor med balasamvinäger

hyllan med oljor och vinäger: Flaskan i mitten innehåller en fairtrade.se balsamvinäger med smak av honung och rooibos.

Tillverkare är Turqle Trading som producerar drygt 145 olika fairtrade.se oljor, såser, marmelader mm. Det är en paraplyorganisation som har merparten av sin verksamhet i Sydafrika.
En vanlig orsak till den minimala inkomsten för producenter är att de endast får (oskäligt) betalt för råvaran de har. Detta är något Turqle Trading vill komma ifrån. Genom att de själva tillverkar den färdiga produkten får också producenterna själva ta del av den slutgiltiga vinsten. Att arbeta tillsammans gör det möjligt att slå sig in på den europeiska marknaden, något de annars inte haft möjlighet att göra.
Balsamvinägern kan med fördel ringlas över sallader eller användas i köttmarinader för att tillföra fruktighet och smak!

 

Skålar i kokosnöte, olika färger

Skålarna av kokosnöt från organisationen Craft Link i Vietnam är underbart vackra i sina lysande färger eller med elegant intarsia med äggskal!
Finns snart i butiken. http://www.northsouth-fairtrade.se   #varldsbutikenorebro

Ny mönster på Sture & Lisas barnkläder
Barnkläder från Sture o Lisa med Mamma Mu och Kråkan

Psst..!
Du har väl inte missat Sture & Lisa nya mönster?
Finns i Världsbutiken Örebro!

Burkar med mangomos

Det populära mango-sortimentet har fått en ny vän, Mango Fruktmos! Kan användas på gröten, i desserter eller i drinken. Fantasin sätter gränserna!
Från Filippinerna kommer mangoprodukterna som vi köper av @northandsouthfairtrade. Mango är en frukt rik på C-vitamin, E-vitamin, betakaroten, folsyra, kalium och magnesium och med mycket fibrer. Mangoodling är ryggraden i de flesta småbönders ekonomi på Filippinerna vilket gör detta till fantastiskt viktiga produkter!
I sortimentet finns chutneys, torkad mango, thaisås, fruktsås, marmeladkonfekt mm. Den torkade mangon – mango Carabau – kallas ”Filippinernas söta stolthet”. Så fint!
fairtrade #världsbutikenörebro

Påse med te från SAMBEONG TEA ESTATE

I tehyllan: Spring blossom te
Ett exklusivt te från Samabeong Tea Estate i nordöstra delen av Darjeeling. Detta te odlas på 1800-2000 meters höjd och växer långsamt i dimmigt och milt klimat. Teet innehåller både blad och knoppar som plockats tidigt på våren, med ”mjuk, lätt smak, blommigt och med fruktig eftersmak” enligt NORTH & SOUTH FAIR TRADE själva.
Både #ekologiskt och fairtrade är Samabeong Tea Estates teer dessutom i en vacker förpackning, som även den är ett rent hantverk!

Randiga blå och vita korgar

Mifuko är ett finskt Fair Trade företag som verkar under WFTOs tio principer för Fair Trade (läs mer om dem och deras arbete enligt principerna här http://www.mifuko.fi/content/fair-trade). I Kenya arbetar deras producenter med bland annat de korgar #världsbutikenörebro nyligen köpt in!

Med finsk modern design och traditionellt Kenyanskt hantverk tillverkas deras produkter; smycken, korgar, träfåglar och gosedjur. Varje produkt är märkt med information kring vem som tillverkat den, vilket gör länken mellan producent och dig som kund, väldigt tydlig.

Ordet Mifuko betyder ficka på swahili, och företaget säger själva att ordvalet beror på att de vill säkerställa att alla har något att fylla sina fickor med. De har valt att arbeta med självhjälpsgrupper för, framför allt, kvinnor i olika städer i Kenya. Där ger de en chans till försörjning för unga i utanförskap, personer med funktionsnedsättningar och kvinnor som kommer från en ekonomiskt utsatt bakgrund. De flesta anställda är kvinnor mellan 29-70 år.

I Mifukos grupper finns initiativ som exempelvis att en del av varje persons lön läggs i en gemensam fond. Där får sedan vem som helst av de anställda ansöka om lån, för att ha råd att köpa ett hus eller till annat som kan vara avgörande för familjens välmående.

Eftersom alla produkter tillverkas med traditionellt Kenyanskt hantverk ges unga kunskapen för att fortsätta föra det vidare till kommande generationer. De äldre får både lära ut men också utveckla sina egna kunskaper. Hantverkskonsten får ett nytt liv i och med Mifukos arbete.

Vill du läsa mer om producenterna, eller företaget i övrigt kan du gå in på Mifukos hemsida! Och ser du något du skulle vilja köpa som vi inte har i butiken, säg till så kan vi ta med det i nästa leverans!
http://www.mifuko.fi/

gummidjur - hästar coh zebror

Inte bara Dinosar! Nu också hästar, elefanter, kameler, zebror, tigrar…ny leverans idag av gummidjur från Sri Lanka. Gummi från planterade gummiträd, målade med giftfria färger. fairtrade, #världsbutikenörebro

Kanel o kryddnejlika

Ekologisk kryddnejlika och ekologisk äkta kanel finns i sortimentet!
Både kryddnejlikan och Ceylonkanelen (Cinnamomum zeylanicum) odlas i organiska skogsträdgårdar i Sri Lanka. Där handplockas de noga av småproducenter och förpackas sedan, allt enligt de högsta internationella ekologiska normerna.
Vanligtvis säljs en annan typ av kanel – cassiakanelen i butikerna runt om i landet vilken har en betydligt högre halt av det giftiga ämnet kumarin än ceylonkanelen och därför bör vi helst äta Ceylon.
Från The House of Fair Trade#världsbutikenörebro

Tovade grytunderlägg i olika färger
2-grytunderlagg

I hantverkshyllan: de populära ullunderläggen från Fair Monkey -a fair trade devotion i olika härliga färgkombinationer!

Underläggen tovas för hand i Nepal av gruppen Friends Handicrafts varav majoriteten är kvinnor. Med hjälp av tvål och vatten bearbetas ullen tills det blir filt och sedan formas den till små fina bollar som tillsammans skapar dessa underlägg.

Friends Handicraft arbetar för att förbättra livet för kvinnor i Nepal, där de anses vara andra klassens medborgare. Många av de drygt 100 anställda kvinnorna är ensamstående mödrar och en del av dem är också överlevare från människohandeln. Tillsammans tillverkar de textila hantverk av tovad ull och all kunskap de behöver för arbetet får de via Friends Handicraft. De får också medicinsk assistans och hjälp med skolavgifter för sina barn. Kvinnorna är med och utvecklar såväl design som företaget i övrigt och får en säkrad inkomst vilket förbättrar livssituationen för både kvinnorna och deras familjer, samt stärker deras plats i samhället.
fairtrade   #världsbutikenörebro  fairmonkey