Kaffe som smakar och gör gott

Nyligen, på internationella fikadagen, torsdagen den 15 oktober, drack många Fairtrade- kaffe på jobbet. Om vi blir flera som gör det varje dag, hjälper vi odlare och anställda att få ett bättre liv. Själv får du ett gott kvalitetskaffe, som dessutom odlas under hållbara förhållanden.

Visst du får betala lite mera och kaffet finns sällan till extrapris, men den prisskillnaden ger producenten och den anställde en lön som går att leva på, också när kaffepriset dippar.

Fairtrade innebär att odlare och anställda får bättre villkor, som täcker produktionskostnader och alltid ger minst minimilön, längre kontrakt, garanterat pris, möjlighet att planera och satsa på en mera miljövänlig odling.

Billigt kaffe – billiga anställningsförhållanden?
Ditt billiga kaffe är ofta billigt för att de som producerat inte får en lön som går att leva på, har tillfälliga anställningar, extremt långa arbetsdagar, saknar försäkringar och utsätts för mycket besprutning. Dessutom är barnarbete vanligt. Enbart i Brasilien drabbas 200 000 människor av problem på grund av dessa gifter. Omkring 70 procent av det kaffe vi dricker kommer från just Brasilien.

Gör skillnad – köp Fairtrade
Fairtrade ger förutom en skälig lön en premie. Odlarna, ofta ett kooperativ, bestämmer själva hur de vill använda pengarna. De går ofta till skola och sjukvård, kanske till en transportbil eller bättre utrustning. Premien blir en demokratiskolning.
Premien blir dessutom högre om produktionen är certifierad som ekologisk. I den traditionella odlingen används flera, i Sverige förbjudna gifter, som skadar både människor, djur och natur.
Du kan göra skillnad genom att välja Fairtrade, påverka din butik att ta in Fairtrade-produkter och ditt jobb att välja Fairtrade-kaffe.

Du är också välkommen till Världsbutiken, butiken för Fair Trade i Örebro.

Agneta Sandqvist
Ordförande i föreningen Världsbutiken Örebro