Handla hållbart i jul!

NA:s politiske redaktör Lars Ströman uppmanar oss i söndagens ledarkrönika att gå ut och julshoppa, vilket enligt Ströman är ”bra för alla” eftersom ”vi lever i en tillväxtekonomi”.

Det där med att det är ”bra för alla” är nu inte riktigt sant. Det må vara att våra lokala handlare mår bra av ökad omsättning och kanske att din egen jul blir trevligare. Men en hel del av de riktigt billiga varor du kan köpa – i julklapp eller bara för egen konsumtion – är billiga därför att de som producerat ofta har fått har en lön som det inte går att leva på.

Det där försöker vi i Världsbutiken uppmärksamma. Vår uppgift i Världsbutiken är dels att sälja fairtrade-produkter , dels att sprida information om Fair Trade för att öka medvetenheten om rättvis handel.

Över 2000 fairtradeprodukter i handeln
Och fairtrade är ett begrepp som faktiskt börjar få fäste, inte bara i vår butik, utan också hos framför allt livsmedelshandlare, hotell och caféer och hos alltfler konsumenter. Försäljningen av fairtrademärkta produkter ökar och fler och fler känner till fairtrade. Det finns idag över 2 000 fairtrademärkta produkter i handeln.

Det handlar om att vi ska handla på ett hållbart sätt, inte bara för oss själva utan också för producenterna. Köper du fairtrade-märkta varor, hos oss eller i din vanliga butik, har du bidragit till att villkoren blir bättre för några av de omkring 1,5 miljoner människor som just nu finns i fairtrade-certifierade producentkooperativ i Asien, Afrika och Latinamerika.

De får schyssta ekonomiska villkor och eftersom de allra flesta odlingar av exempelvis bananer, te och kaffe är ekologiska slipper de hälsovådliga och inte sällan direkt livsfarliga besprutningar under arbetet.  Dessutom: fördelningen av pengarna i kooperativen blir en direkt skolning i demokrati, ofta en bristvara i de här länderna.

Därför, Lars Ströman, handla gärna till jul, men tänk efter först!

Agneta Sandqvist
Ordförande i föreningen Världsbutiken Örebro