I butiken

Gröna sittunderlag i ull med blommönster.

Se våra fina, nytillkomna sittunderlag, vikbara i tovad ull från Örebroföretaget APS, tillverkade i Nepal. #Världsbutiken Örebro # Fair Trade.

Nu är ISUNA – keramiken från Kapstaden åter i Världsbutiken. Denna färgglada keramik, som framställs enligt mönster från gammal tradition produceras blyfritt och hållbart. Tål maskindisk och microugn. De som arbetar med detta fina hantverk får dessutom drägliga arbetsvillkor, uppväxtvillkor, ett bättre liv, helt enkelt. #Världsbutiken Örebro fairtrade.se

Mangovinäger och mangochutney
Mangoprodukter

Söker du mango i olika former; mos, vinäger eller chutney, så finns det i vår butik. Från North & South Fair Trade. #Världs butiken Örebro fairtrade.se

Tygapor

I Världsbutiken har vi nu fått in några nya fina leksaker såsom ett spännande bihotell, klimatnära titt- och kännbok, tygapor i nytt tyg både färgglada och mer milda färger. Nya varma, goa sjalar I kashmere, milda färger. Från Nepal. Det lyser av barnaglädje i skyltfönstret. Kom in och känn och lek och handla rättvist hos oss. #Världsbutiken Örebro Fair Trade.

Se dessa våra häftigaste metallfigurer från Harare, Zimbabwe.
Figurerna är skapade av skickliga svetsare i ett konstnärligt kooperativ i utkanten av Harare.
Social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet är grundläggande för hela produktionen. I nära samarbete med Huset ved Havet, ett litet danskt Fair Trade- företag med medarbetare i Danmark och Zimbabwe.  #Världsbutiken Örebro Fair Trade.

På vår kryddhylla finns nu återigen kryddor och kryddblandningar. En del kryddblandningar har salt som bas medan andra är en blandning av örter utan salt. Vi har både kryddkvarnar och refill. Den populära ”Rainbow”-peppar i kvarn och som refill finns nu på hyllan. Liksom grovt havssalt i kvarn och i burk. Saltet utvinns för hand. Kryddorna har vi köpt från importörer i Tyskland så texten på förpackningarna är på tyska. På förpackningarna finns innehållsförteckningen översatt till svenska.

Känn på och prova denna vackra sjal i kashmere 100%.Finns också i grått och brunt. Handgjorda i Nepal. Grossistföretaget APS Örebro importerar. #Världsbutiken Örebro Fairtrade.se

Zotter – ny exklusiv choklad i Världsbutiken. Zotter satsar genomgående på hållbarhet och Fair Trade. Inte bara kakaobönorna utan så långt det är möjligt är alla ingredienser ekologiska och rättvist handlade. Endast de bästa kakaobönor köps direkt från småbönder i Latinamerika, Madagaskar, Togo och Kongo.
 #Världsbutiken Örebro #Fair Trade
Läs mer om Zotter.

De vackra Kazurismyckena finns nu i butiken. #Världsbutiken Örebro Fair Trade

Handblåst glas från Mexico, tillverkat av återvunnet spillglas. Mera info.

Vi har fått lite påfyllnad av varor i butiken. På bilden visar vi disktrasor i bomull från Nepal. Säljs i set om tre trasor. Färgglada korgar har vi fått in från Madagaskar, Bangladesh. Bakkorgar har också inkommit och hela svartpepparkorn från Sri Lanka.
Välkomna in I butiken! #Världsbutiken Örebro #Fair Trade

Sojasås, som är naturligt fermenterad. Kommer från Vietnam och tillverkas och marknadsförs av det thailändska ekologiska företaget Grace Bio.
#Världsbutiken Örebro Fair Trade

Väskor från Nepal, vävda i en urgammal teknik vilket ger ett tätt och starkt tyg. Bomullen importeras från Indien, färgerna är ekovänliga och även spilltrådar används, vilket gör att allt tas till vara. Skinnet är buffelskinn från Nepal. Väskorna tillverkas av WSDO, Women´s Skills Development Organization i Nepal som är medlemmar i World Fair Trade Organization. Importeras av APS Sweden. Kvinnor från hela Nepal får möjlighet till ökad social och ekonomisk trygghet genom utbildning i hantverket och en anställning.
Idag finns ca 500 kvinnor anställda, som därigenom fått möjligheter till en tillvaro som annars inte var möjlig i ett land med 57 % analfabetism och utbredd fattigdom.

Olivolja från Nablos

Här i världsbutiken säljer vi olivolja från Nablus. Stöd böndernas småskaliga odlingar genom att handla hos oss .# Världsbutiken Örebro fairtrade

Efterfrågade Djembetrummor från Ghana.

Starka kvinnor i mässing från Burkina Faso. Återbruk. Av ett konstnärskollektiv; konstnären heter Patrice Balma. Stort sortiment! #Världsbutiken Örebro Fairtrade

Keramikskålar från Sydafrika. Allt hantverk i butiken, bolgakorgar, kaffe, choklad, smycken m.m garanterar 10 principer för Fairtrade. Enl. World Fair Trade Organisation ( WFTO ). Välkommen in!
#Världsbutiken Örebro fairtrade

Filtunderlägg

Friends Handicraft från Nepal. Kvinnogruppen består av 100 kvinnor. Tillsammans har man skapat flera arbetstillfällen och man stödjer missgynnade, sårbara, stigmatiserade och socialt utestängda kvinnor i och omkring de avlägsna områdena runt Kathmandu, Nepal. Gruppen ger dessa kvinnor alla de kunskaper och färdigheter som behövs för att skapa underbara filtprodukter som dessa underlägg.
#Världsbutiken Örebro Fairtrade

Sjalar och smycken

Sjalar från norra Indien; Agra där hantverkskollektivet hjälper upp flera sociala projekt inom bl.a kost och hälsa.Underbara täljstensfigurer och hjärtan passande för en särskild dag, kanske 14 februari. Täljstensfigurerna kommer från Kenya.
På väggen hänger väggur från Colombia. Färgsprakande.
#Världsbutiken Örebro fairtrade

Täljstensfigurer i olika former med ursprungsland Kenya. Certifierade enl WFTO produktmärkning.
#Världsbutiken Örebro fairtrade

Divine goes organic! Nya sorter. Mörk ekologisk choklad av Sao Tome’ kakao.
Kom in och prova!
#Världsbutiken Örebro   #fairtrade

Nya smaker på choklad! Kom in och smaka på vår omtyckta choklad från The House of Fair Trade.
#varldsbutikenorebro  fairtrade

Bolgakorgar alla färger.

Bolgakorgar från Ghana. Handflätade av elefantgräs av kvinnor som  därigenom får möjlighet till egen försörjning. #världsbutikenörebro fairtrade

Påse med te från SAMBEONG TEA ESTATE
 
Askar i många färger från Hammershus.

Påfyllt med nya färger av de bästsäljande läderaskarna från Hammershus.

Gummidjur från Sri Lanka i begränsat sortiment. Gummi från planterade gummiträd, målade med giftfria färger. fairtrade, #världsbutikenörebro

Kanel o kryddnejlika

Ekologisk kryddnejlika och ekologisk äkta kanel finns i sortimentet!
Både kryddnejlikan och Ceylonkanelen (Cinnamomum zeylanicum) odlas i organiska skogsträdgårdar i Sri Lanka. Där handplockas de noga av småproducenter och förpackas sedan, allt enligt de högsta internationella ekologiska normerna.
Vanligtvis säljs en annan typ av kanel – cassiakanelen i butikerna runt om i landet vilken har en betydligt högre halt av det giftiga ämnet kumarin än ceylonkanelen och därför bör vi helst äta Ceylon.
Från The House of Fair Trade#världsbutikenörebro

Tovade grytunderlägg i olika färger
2-grytunderlagg

I hantverkshyllan: de populära ullunderläggen från Fair Monkey -a fair trade devotion i olika härliga färgkombinationer!

Underläggen tovas för hand i Nepal av gruppen Friends Handicrafts varav majoriteten är kvinnor. Med hjälp av tvål och vatten bearbetas ullen tills det blir filt och sedan formas den till små fina bollar som tillsammans skapar dessa underlägg.

Friends Handicraft arbetar för att förbättra livet för kvinnor i Nepal, där de anses vara andra klassens medborgare. Många av de drygt 100 anställda kvinnorna är ensamstående mödrar och en del av dem är också överlevare från människohandeln. Tillsammans tillverkar de textila hantverk av tovad ull och all kunskap de behöver för arbetet får de via Friends Handicraft. De får också medicinsk assistans och hjälp med skolavgifter för sina barn. Kvinnorna är med och utvecklar såväl design som företaget i övrigt och får en säkrad inkomst vilket förbättrar livssituationen för både kvinnorna och deras familjer, samt stärker deras plats i samhället.
fairtrade   #världsbutikenörebro  fairmonkey