I butiken

Gröna sittunderlag i ull med blommönster.

Se våra fina, nytillkomna sittunderlag, vikbara i tovad ull från Örebroföretaget APS, tillverkade i Nepal. #Världsbutiken Örebro # Fair Trade.

Grytunderläggen, även de från Nepal, kommer från gruppen Friends Handicraft. De arbetar för att förbättra livet för kvinnor i Nepal, där de anses vara andra klassens medborgare. Många av de drygt 100 anställda kvinnorna är ensamstående mödrar och en del av dem är också överlevare från människohandeln. Tillsammans tillverkar de textila hantverk av tovad ull och all kunskap de behöver för arbetet får de via Friends Handicraft. De får också medicinsk assistans och hjälp med skolavgifter för sina barn. Kvinnorna är med och utvecklar såväl design som företaget i övrigt och får en säkrad inkomst vilket förbättrar livssituationen för både kvinnorna och deras familjer, samt stärker deras plats i samhället.
fairtrade   #världsbutikenörebro  fairmonkey

Nu är ISUNA – keramiken från Kapstaden åter i Världsbutiken. Denna färgglada keramik, som framställs enligt mönster från gammal tradition produceras blyfritt och hållbart. Tål maskindisk och microugn. De som arbetar med detta fina hantverk får dessutom drägliga arbetsvillkor, uppväxtvillkor, ett bättre liv, helt enkelt. #Världsbutiken Örebro fairtrade.se
Läs mera om ISUNA-porslin.

Mangovinäger och mangochutney
Mangoprodukter

Söker du mango i olika former; mos, vinäger eller chutney, så finns det i vår butik. Från North & South Fair Trade. #Världs butiken Örebro fairtrade.se

Sojasås

Sojasås som är naturligt fermenterad.

Olivolja från Nablos

Här i världsbutiken säljer vi olivolja från Nablus. Stöd böndernas småskaliga odlingar genom att handla hos oss .# Världsbutiken Örebro fairtrade
Läs mera om oliver från Palestina.

På vår kryddhylla finns kryddor och kryddblandningar. En del kryddblandningar har salt som bas medan andra är en blandning av örter utan salt. Vi har både kryddkvarnar och refill. Den populära ”Rainbow”-peppar i kvarn och som refill finns på hyllan. Liksom grovt havssalt i kvarn och i burk. Saltet utvinns för hand. Kryddorna har vi köpt från importörer i Tyskland så texten på förpackningarna är på tyska. På förpackningarna finns innehållsförteckningen översatt till svenska.

Zotter – ny exklusiv choklad i Världsbutiken. Zotter satsar genomgående på hållbarhet och Fair Trade. Inte bara kakaobönorna utan så långt det är möjligt är alla ingredienser ekologiska och rättvist handlade. Endast de bästa kakaobönor köps direkt från småbönder i Latinamerika, Madagaskar, Togo och Kongo.
 #Världsbutiken Örebro #Fair Trade
Läs mer om Zotter.

Zotterchoklad

Divine goes organic! Nya sorter. Mörk ekologisk choklad av Sao Tome’ kakao. Olika smaker! Kom in och prova vår omtyckta choklad från The House of Fair Trade.
#varldsbutikenorebro  fairtrade

Ekologisk kryddnejlika och ekologisk äkta kanel finns i sortimentet!
Både kryddnejlikan och Ceylonkanelen (Cinnamomum zeylanicum) odlas i organiska skogsträdgårdar i Sri Lanka. Där handplockas de noga av småproducenter och förpackas sedan, allt enligt de högsta internationella ekologiska normerna.
Vanligtvis säljs en annan typ av kanel – cassiakanelen i butikerna runt om i landet vilken har en betydligt högre halt av det giftiga ämnet kumarin än ceylonkanelen och därför bör… vi helst äta Ceylon.

Kanel o kryddnejlika

Se dessa våra häftigaste metallfigurer från Harare, Zimbabwe. Figurerna är skapade av skickliga svetsare i ett konstnärligt kooperativ i utkanten av Harare.Social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet är grundläggande för hela produktionen. I nära samarbete med Huset ved Havet, ett litet danskt Fair Trade- företag med medarbetare i Danmark och Zimbabwe.  #Världsbutiken Örebro Fair Trade.Läs mera om skrotskulpturer.

Fåglar av metallskrot.

Starka kvinnor i mässing från Burkina Faso. Återbruk. Av ett konstnärskollektiv; konstnären heter Patrice Balma. Stort sortiment! #Världsbutiken Örebro Fairtrade

Känn på och prova denna vackra sjal i kashmere 100%.Finns också i grått och brunt. Handgjorda i Nepal. Grossistföretaget APS Örebro importerar. #Världsbutiken Örebro Fairtrade.se

I Världsbutiken har vi fina leksaker såsom ett spännande bihotell, klimatnära titt- och kännbok, tygapor i nytt tyg både färgglada och mer milda färger. Från Nepal. Det lyser av barnaglädje. Kom in och känn och lek och handla rättvist hos oss. #Världsbutiken Örebro Fair Trade.

Tygapor, olika färger.

Vackra Kazurismycken.

Handblåst glas från Mexico, tillverkat av återvunnet spillglas. Mera info.

Disktrasor i bomull från Nepal. Säljs i set om tre trasor.  #Världsbutiken Örebro #Fair Trade

Efterfrågade Djembetrummor från Ghana.

Djembetrummor

Väskor från Nepal, vävda i en urgammal teknik vilket ger ett tätt och starkt tyg. Bomullen importeras från Indien, färgerna är ekovänliga och även spilltrådar används, vilket gör att allt tas till vara. Skinnet är buffelskinn från Nepal. Väskorna tillverkas av WSDO, Women´s Skills Development Organization i Nepal som är medlemmar i World Fair Trade Organization. Importeras av APS Sweden. Kvinnor från hela Nepal får möjlighet till ökad social och ekonomisk trygghet genom utbildning i hantverket och en anställning.
Idag finns ca 500 kvinnor anställda, som därigenom fått möjligheter till en tillvaro som annars inte var möjlig i ett land med 57 % analfabetism och utbredd fattigdom.

Sjalar från norra Indien; Agra där hantverkskollektivet hjälper upp flera sociala projekt inom bl.a kost och hälsa.
På väggen hänger väggur från Colombia. Färgsprakande.
#Världsbutiken

sjalar

Täljstensfigurer i olika former. Underbara täljstensfigurer och hjärtan passande för en särskild dag, kanske 14 februari. Täljstensfigurerna kommer från Kenya. Certifierade enl WFTO produktmärkning.
#Världsbutiken Örebro

Bolgakorgar från Ghana. Handflätade av elefantgräs av kvinnor som  därigenom får möjlighet till egen försörjning. #världsbutikenörebro fairtrade